Újrakezdés

A koronavírus Európában körülbelül a nagyböjt kezdetén tört ki. Nem is figyeltem a híreket, olyan távolinak tűnt az egész, mintha valaki mások életéről lenne szó. A böjtben többször szerettem volna forgatni a Bibliát, így első vasárnap ki is nyitottam “valahol”. Nem vagyok okos bibliaolvasó, sokszor csinálom, hogy felütöm valahol a könyvet, és elolvasom az éppen elém táruló bekezdést. Tapasztalataim szerint mindig mond számomra valamit az írás, amin elgondolkodhatok.

Az első vasárnap egy ijesztő, és egyben megnyugtató bekezdést olvastam, amit nem is igazán tudtam hova tenni. Beletettem egy könyvjelzőt a könyvbe, de nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy dolgom lesz ezzel még. Elmúlt pár hét, megindult a vírus szerte a világban, és én rájöttem, hogy erről olvastam akkor. Kaptam a híreket, üzeneteket vallásos emberektől, prédikációkról, hogy Isten büntetése száll az emberek fejére a vírussal, és megérdemeljük, mert bűnösök vagyunk, és változnunk kellene. Bevallom megérintettek ezek az írások, még vitázni is tudtam a férjemmel az igazukért. Kísértést éreztem, hogy megosszam az általam olvasott bekezdést, és beálljak azok sorába, akik az “ugye megmondta az Írás” dörgedelmes szavaival élnek. De valahogy Isten nem vezette mégsem erre a kezemet.

Az én bölcs társam is elgondolkodtatott. “Nem szitkozódásra és a bűnösök kikiáltására van most szükség, hanem felebaráti szeretetre és segítségre.” – mondta. A templomban és az utcán szidalmazott emberek azért nem fognak megtérni, mert erre szólítják fel őket.

Be kellett látnom, hogy igaza van. Nem ostorozásra, hanem példamutatásra van szükség. A lélek bűnösségére – kinek, kinek egyedileg – hagyjuk, hogy Isten vezesse rá az embereket, hiszen ő is az, aki meg tud bocsátani. Ahhoz, hogy saját magunk erőt merítsünk, és erőt adjunk másoknak, azoknak a példájára van szükség, akik  meggyőződtek arról hogy a gondviselés jelen van az életükben, és ők is képesek önmagukon túl látva embertársaikat esendőnek látni. Ahogy mi is megtapasztaltuk egyszer és százszor az irgalmat.

A Storybook oldal az emberi történeteket várja. A mélyből, kilátástalan helyzetből való felépülések, magasba szárnyalások történeteit.  Ha elég sok történetet gyűjtünk össze és osztunk meg, abból vigasztalást nyerhetnek azok is, akik egyelőre maguk küzdenek, erőnek erejével. A történetek leírása során pedig sokan felfedezhetik és elismerhetik életükben a szerencse, a sors, a karma, a csillagegyüttállás mellett a gondviselés jelenlétét is.